2010 m. kovo 21 d., sekmadienis

Kovo 26 dieną susitikime Eko Bangoje :)

Trečioji kūdikių gestų kalbos pamokėlė

MIAU, MŪ IR KAKA-RIEKŪ


padės pramokti rodyti mylimus gyvūnus.


Iki susimatymo,
Ramunė

2010 m. kovo 6 d., šeštadienis

Ruoškimės pavasariui

Pavasaris ir visa atbudusi gamta man labai asocijuojasi su boružėm. Man jos šiaip labai mielos. turime mažą knygelę, kur pliušinė boružė pralenda pro skylę puslapiuose.

Mokykite vaikelį boružės gesto su šiuo linksmu multiku :)

http://www.youtube.com/watch?v=sQP4PTkBifE&feature=PlayList&p=454DA704EBD34449&index=0&playnext=1

Boružės gestas:

dominuojančia ranka rodomuoju pirštu dėliojame taškelius ant kitos rankos kumštelio paviršiaus.



Linkėjimai,
Ramunė su šypsena :)

Kaip pasidaryti savo individualų gestų albumą ar korteles?

Jums reikės mano parengtos gestų atmintinės.
Ar kokio kitokio elementaraus popierinio gestų rodymo pavyzdžio.

Jei vaikelis mažiukas, Jūs galite:

iškirpti aktualius objektus iš kokių spalvotų žurnalų, priklijuoti juos ant popieriaus ir, paėmę iškirptą gesto pavyzdį iš atmintinės, užlaminuoti drauge taip, kad gautumėte dvipusę kortelę; jei neturite laminatoriaus, įsigykite paprastą fotoalbumėlį ir dėkite vaizdus su gestais kaip nuotraukas; galėsite vartyti ir popieriui nieko nenutiks;

ARBA

nufotografuoti aktualius objektus iš vaikelio artimiausios aplinkos,priklijuoti juos ant popieriaus ir, paėmę iškirptą gesto pavyzdį iš atmintinės, užlaminuoti drauge taip, kad gautumėte dvipusę kortelę; jei neturite laminatoriaus, įsigykite paprastą fotoalbumėlį ir dėkite vaizdus su gestais kaip nuotraukas; galėsite vartyti ir popieriui nieko nenutiks.

Labai bus asmeniška, kai vaikelio artimuosius žmones rodysite tam tikrais specialiai tiems žmonėms sukurtais gestais. Albumėliui ar kortelėms ypač tiks jų nuotraukos.

Tokios kortelės ar albumėlis padės nepamiršti, kokius gestus jau mokote, kokių dar ne.

Tokios kortelės ar albumėliai gali padėti mokyti kitos kalbos. O gal net raidžių. Mamyčių ar tėvelių sumanumui ribų juk nėra. Ypač tokių pakvaišusių kaip mes, gestų kalbos bičiuliai.

Jei vaikelis vyresnis ir Jūs norite daryti gestų albumėlį ar korteles, rinkite paveikslėlius, apibūdinančius gestus kartu su vaiku. Tai labai smagu. Arba galite kartu rinkti, ką ir kur nufotografuoti.

Prisiminkite, kad galite fotografuoti, kaip vaikelis rodo vieną ar kitą gestą. Jis užaugs ir labai daug kas pasimirš. Mano sūnui dar nėra 2,5. o aš, atrodo, labai daug jau pamiršau :( Norisi viską fiksuoti.

Bet labai džiaugiuosi, kaip mano mažylis mišriai sako-rodo Pepę ilgakojinę :) Video puikus. Tik asmeniniam naudojimui :) Gal parodysiu per užsiėmimą Eko Bangoje :) Atsiklaust reikia video savininko :) Video ar nuotraukas su gestais daryti smagu, jei ketinate turėti dar vaikų ir mokyti juos taip pat gestų. Beje, vaikai labai mielai stebi savo vaizdus: tiek filmuotus, tiek nufotografuotus.

Mūsų pačių indėlis bus smagi veikla su vaiku ir daug daug kartų pigiau nei jau paruošti paveikslėlių rinkiniai. Manau, kad svarbu neišleisti pinigų ten, kur tai nėra būtina ;)

Bet galima viską nusipirkti, štai keletą nuorodų:

http://www.cafepress.com/babies_and_sign.219666231

http://www.amazon.co.uk/First-Signs-Baby-Signing-BSL/dp/1904550045

http://www.amazon.co.uk/Lets-Sign-BSL-Flashcards-Language/dp/0954238451/ref=sr_1_9?ie=UTF8&s=books&qid=1267892158&sr=1-9

http://www.babysigningstore.co.uk/lets-sign-m-13.html?sort=3d&%3Bpage=1


Kūrybiško savaitgalio,
Ramunė

Sveikinuosi su naujais ir senbuviais sekėjais

Sveiki,
kūdikių gestų kalbos bičiuliai.

Smagu, kad esate čia.
Smagu, kad domitės klaikiai pavojingu užsiėmimu. Pakvaišusiems dėl savo vaikų tėvams pavojai nebaisūs, ar ne?
Smagu, kad bendraujate su savo dar nekalbančiais mažyliais taip, kaip gali būtent mažyliai. Kai jie prabils, bendrausim, kaip mokam visi.

Rašykite savo klausimus, komentuokite, diskutuokite.

Atšilus orams būtinai atvykite į nemokamas EKO BANGOS kūdikių gestų kalbos pamokėles, kiekvieno mėnesio paskutinį penktadienį 11 val. Jei bus Jūsų noro, galėsim matytis dažniau. Tik tarkite žodį. Arba parodykite gestą :)

Pagaliau išpildžiau savo seną pažadą ir atradau laiko padaryti mini gestų atmintines. pagrindinis jų tikslas - padėti suaugusiajam mokytis gestų. Kitas tikslas - padėti gestų mokyti kitus šeimos narius. Kadangi nesiverčiu jokių leidinių prekyba, negaliu jų pardavinėti siųsdama paštu. Tai labai nelegalu. Bet parašykite man laišką ir mes būtinai atrasime kokį kompromisą.


Su šypsena,
Ramunė

Kaip kelsim Eko Bangą kovo paskutinį penktadienį?

Laukiu pasiūlymų iš Jūsų, kokių gestų norėtumėte pasimokyti nemokamame kūdikių gestų kalbos užsiėmime EKO BANGOJE, paskutinį kovo penktadienį 11 val?

Pirmoji pamokėlė buvo skirta pagrindiniams pirmiesiems gestams.
Antroji pamokėlė buvo skirta pirmųjų prisiminimui ir maisto produktų gestų mokymuisi.
Parengta dviejų pamokėlių padalomoji medžiaga, lengvinanti mokymąsi visa šeima.

Trečiosios pamokėlės metu siūlau pradėti mokytis gyvūnus. Ką manote? Juk mažyliams labai patinka stebėti gyvūnus gyvai, knygelėse ar zoologijos sode.


Linkėjimai,
Ramunė

Šviežia diskusija apie girdinčių kūdikių gestų kalbą

Sveiki, mieli kūdikių gestų bičiuliai,

kartais apsilankau Supermamų forume. Mat ten yra tema apie kūdikių gestų kalbą girdintiems vaikams:

supermamų klubas - vaikų auklėjimas ir ugdymas - ankstyvasis ugdymas - ženklų kalba girdinčiam vaikui

Skaitykite, komentuokie, dalinkitės patirtimi ir švieskite plačiąją visuomenę.

Iškilo klausimas, kuris gal sudomis ir kitus, todėl atsakau tinklaraštyje.

KAIP GESTŲ KALBA SKATINA VAIKĄ KALBĖTI? LAVINANT PIRŠTELIUS KALBOS PADARGAI GI NELAVĖJA...

Visų pirma norėčiau atkreipti dėmesį, kad smulkioji motorika kaip pirštelių kalbėjimas ir to pasekoje lavinami smegenyse kalbos centrai nėra svarbus kūdikių gestų kalbos privalumas. Jei vaikams sudaromos galimybės lavinti pirštelius, kalbos centrai aktyvinami ir be gestų kalbos. Vidinės kalbos vystymas, pasyviojo žodyno plėtimas, mąstymo lavinimas daug anksčiau nei vaikas pradeda kalbėti verbaliai. Čia yra didžiausia kūdikių gestų kalbos esmė, jei analizuojame vaiką jo visos plačios raidos kontekste.


Kalba - tai sudėtingas procesas. Užtenka suprasti ir žinoti, kad kalba yra labai susijusi su mąstymu. Neatsiejama nuo jo. Gimę vaikeliai jau mąsto. Yra nuomonių, kad jie tą daro dar mamos pilvelyje. Jų minčių nepavyko niekam nustatyti, bet mokslininkai teigia, kad kurį laiką mintys yra primityvios. Vaikeliui augant, kai jis adekvačiau suvokia jį supantį pasaulį, mąstymas pradeda labai sparčiai vystytis. Mažų vaikų mąstymą sunku tirti, nes nėra kaip sužinoti, ką jie mąsto. Mat jie gi nekalba. Tačiau, kai vaikas prisimena mamos balsą, tėčio atvaizdą, mėgiamą pliuškį, kai bando kažką burbuliuoti, drąsiai pradedame mažylį prilyginti protingam žmogučiui. Nors vaikas iki kokių trejų metų kalba ne taip kaip suaugęs, jo kalba plačiąja prasme visus šiuos tris metus intensyviai vystosi.

Labai svarbu su vaiku daug kalbėti, jam daug pasakoti, tiesiog įgarsinti aplinką.

To pasekoje yra plečiamas vaiko pasyvusis žodynas: suprantu, bet negaliu pasakyti.

Kalbos padargams vystantis, vaikelis vis daugiau pasako. Bet reikėtų žinoti, kad tris pirmus gyvenimo metus pasyvusis žodynas paprastai yra didesnis nei aktyvusis žodynas, t.y. žodžiai, kuriuos vaikas ir supranta, ir gali ištarti. Kai vaikai pradeda kalbėti intensyviai, sulaukę 1 metų ir kelių mėnesių, tai veikiau išimtis nei dėsnis. Normaliu atveju vaikai iki trečiojo gimtadienio pradeda kalbėti. Jei sąlygos kalbos raidai yra palankios, jei vaiko pasyvusis žodynas platus (apie jo patikrinimą jau rašiau viename iš įrašų), nėra reikalo kreiptis į logopeda iki trečiojo gimtadienio.

Gestų pagalba yra plečiamas dar nekalbančio mažylio pasyvusis žodynas, vadinasi, skatinama ir visa kalbos raida. Dėka gestų, vaikelis turi galimybę "dirbti" su tam tikrais aplinkos objektais, patiriamomis būsenomis t.y. juos įvardinti ir suteikti jiems prasmę, jais manipuliuoti mintyse. Kai žmogus kalba, jis ir mąsto.

GESTAS + TARIAMAS ŽODIS + MATOMAS OBJEKTAS, jaučiama būsena = MINTIS

Kai tik mažylis, susitaręs su savo kalbos padargais, pradeda tarti žodžius, gestas neberodomas. Tėvai neberodo gesto sąmoningai ir mažylis liausis jį rodęs. Bet nesitikėkite, kad liausis kalbėjęs. Net jei jūs tylėtumėt :)

TARIAMAS ŽODIS + MATOMAS OBJEKTAS = MINTIS

Vaikai, kurie jau daug laiko "dirbo" mintyse su žodžiais, daiktais, juos pažino, juos suprato, kai tik galės, pradės kalbėti labai lengvai. Jų aktyvusis žodynas labai greitai susilygins su pasyviuoju.

Teigiama, kad išsilavinusių tėvų vaikai pradeda kalbėti vėliau, nes tėvai gausiai šneka ir jų žodynas nėra primityvus, todėl vaikams sudėtingiau prašnekti. Tuo tarpu ne tokių inteligentiškų tėvų vaikai pradeda šnekėti anksčiau. Vėlyvieji šnekučiai , pasiviję ankstyvuosius, juos paprastai pralenkia žodyno gausumu ir sudėtingumu (valdorfiečių požiūris).

Kadangi savo darbe susiduriu su specialiųjų poreikių vaikais, džiaugiuosi, kad kūdikių gestų kalba man, visų pirma, kaip mamai, leidžia stebėti sūnaus raidą: kaip veikia atmintis, kaip greiai įsisavina naują informaciją, į ką labiau susikoncentruoja (garsai, vaizdai, lytėjimas, judesys), kaip pasireiškia kūrybiškumas ir t.t.

Sėkmės,
Ramunė