2010 m. rugpjūčio 1 d., sekmadienis

Dar kartą apie dvi kalbas po vienu stogu ;)

Facebook platybėse atradau vienos mamytės klausimą:

"laba diena, as norejau paklausti,gal kas man atsakytu y mano klausima kaip man elgtis,mes gyvename ispanijoje ir vaikelis girdi dvi kalbas,lietuviu ir ispanu,jam trys metukai,jo bendraamziai jau visi kalba,o mano mazylis kalba labai mazai,ais...ku ispaniskai kalba daugiau,lietuviskai zino tik kelis zodzius,nors ir ispaniskai dar nedelioja ilgu sakiniu,vienu zodziu kalba abiejom kalbom mazai,as jau puolu y panika,vat dabar du mesiai kaip atostogaujam lietuvoje ir galvojau ,kad jis pramoks lietuviskai daugiau,bet kur tau,dabar isvis pradejo kalbet nei ta kalba nei ana,nezinau,o as panikuoju....gal kas galetu man patarti ka daryti,kaip elgtis...:(:("


Išnaudokite atostogas geram tikslui ir kreipkitės Lietuvoje į kompetentingą logopedą. Jei jau labai neramu. Galiu vieną kitą rekomenduoti.

Šiame tinklaraštyje yra įrašas apie dvikalbystę. Paskaitykite.

Atminkite, kad vaikui sunku pradėti kalbėti iš karto dviem kalbom. Ne visų raida vienoda. Labai daug yra individualių skirtumų. Jei vaikas nuolat natūralioje aplinkoje girdi vieną kalbą, tai kita jam kalbėti bus sunkiau. Reikia mokyti, o ne tikėtis, kad vaikas pats kažkaip ją išmoks, tik girdėdamas.

Ką galite padaryti? patikrinkite vaiko pasyvųjį žodyną. Tai yra žodžiai, sąvokos, kurias jis supranta, tačiau jų dar neištaria. Tiesiog klausinėkite, kas kur yra. Prašykite, kad parodytų įvairius daiktus. Patikrinkite, kaip supranta sąvokas įvairias. Tai darykite visų pirma kalba, kuria viakas geriau kalba. O vėliau tą patį žaidimą pakartokite lietuviškai.

Ir nelyginkite savo vaiko su kitais vaikais. Teorija lieka teorija. Knygose prirašyta įvairių dalykų, žodyno platumas, amžius, kuriame vaikas TURI jau kalbėti. O kas, jei nekalba? Ligonis? Ne.

Jūs gi nežinote, kas vyksta vaikelio galvoje, kai girdi dvi kalbas.

Tačiau jauskite atsakomybę padėti vaikui mokytis tiek vieną kalbą, tiek kitą. Kūdikių gestų kalba labai tam gali padėti. Ji niekaip nesulėtins vaiko šnekėjimo pradžios. Tačiau žaidybiškai skatinkite vaiką tarti žodžius. Ir neapkraukite vaiko smegenų per daug :)

Jei kils klausimų, skambinkite, pakonsultuosiu :)


Ramių dienų LT,
Ramunė

868041916

Komentarų nėra: